Home »

Agrometeo: Secetă pedologică pe mai multe suprafețe agricole din țară, între 29 iulie și 4 august

Agrometeo: Secetă pedologică pe mai multe suprafețe agricole din țară, între 29 iulie și 4 august

 

Suprafețe extinse din Dobrogea și, izolat, din Muntenia, Moldova, Crișana, Transilvania și Oltenia se vor afla sub fenomenul de secetă pedologică, dar în solurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă dezvoltarea culturilor se va desfășura normal, reiese din prognoza agrometeorologică valabilă în intervalul 29 iulie - 4 august, și publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Foto: (c) Dorin MACIOVAN / AGERPRES ARHIVĂ

Conform specialiștilor, în cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

În același timp, pe suprafețe extinse din Dobrogea, estul și izolat în sudul Munteniei, local în sudul Moldovei, nord-vestul Crișanei, centrul Transilvaniei și al Olteniei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată și puternică.

'Procesele de creștere și dezvoltare la toate culturile agricole se vor desfășura normal, în special pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă în sol, iar în zonele afectate de seceta pedologică, evoluția fenologică la speciile prășitoare va fi încetinită, starea de vegetație a plantelor menținându-se medie și slabă', se arată în prognoza agrometeo.

Totodată, la grâul de toamnă înființat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar culturile întârziate fenologic din jumătatea de nord a țării se vor afla la maturitatea în ceară și deplină (10-100%).

Floarea-soarelui va parcurge înflorirea și maturitatea în ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetație pe ansamblu bună, respectiv medie și slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.

Cultura de porumb va înregistra înfrunzirea (12-21 frunze), apariția paniculului (80-100%), înflorirea și mătăsirea (10-100%), precum și maturitatea în lapte (10-90%), îndeosebi la hibrizii extra-timpurii și timpurii. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor se va menține medie și slabă pe suprafețele agricole cu deficite de apă în sol.

De asemenea, la sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroșarea axei hipocotile (60-100%), iar la cartoful pentru consum, creșterea lăstarilor laterali, formarea și creșterea tuberculilor (90-100%), precum și veștejirea vrejilor la soiurile de vară.

În plantațiile pomicole se vor continua înfrunzirea, creșterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal și acumularea zaharurilor în fructe la soiurile de consum, precum și recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr.

În cea mai mare parte a podgoriilor, vița-de-vie va parcurge creșterea frunzelor, lăstarilor, iar soiurile extra-timpurii și timpurii de masă, creșterea boabelor. În zilele fără precipitații, lucrările agricole de sezon se vor desfășura pe ansamblu în bune condiții.

Din punct de vedere meteorologic, prognoza ANM relevă că perioada 29 iulie — 4 august se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii țări.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 19 și 29 de grade Celsius, valori mai ridicate cu până la 6 grade Celsius în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Maxima aerului se va încadra între 25 și 34 de grade Celsius, în aproape toată țara, în timp ce minima va fi cuprinsă între 12 și 23 de grade Celsius.

Precipitații sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, sunt prognozate îndeosebi în vestul și sud-vestul țării.

La începutul perioadei vor fi condiții de producere a grindinei, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

AGERPRES/(AS — editor: Daniel Badea)

2014-07-28 20:32:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!