Home »

Prognoza agrometeo: Seceta va continua să afecteze suprafețe agricole din mai multe zone ale țării

Prognoza agrometeo: Seceta va continua să afecteze suprafețe agricole din mai multe zone ale țării

 

Suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Crișanei, sud-estul Olteniei, sud-vestul și local în nordul Transilvaniei se vor afla, în continuare, sub efectul fenomenului de secetă pedologică de la nivel moderat până la extrem, arată prognoza agrometeorologică valabilă în perioada 2 - 8 septembrie 2014, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Foto: (c) GABRIEL PETRESCU/AGERPRES ARHIVĂ

Pe fondul condițiilor meteorologice anunțate de către specialiști, din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole.

"În Dobrogea, Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Crișanei, sud-vestul și local în nordul Transilvaniei, sud-estul Olteniei se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă", se arată în prognoza agrometeorologică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafețe extinse din sud-estul, sudul, estul și vestul țării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole pe fondul regimului hidro-termic din aer și sol favorabil, atât la culturile prășitoare, cât și la speciile pomi-viticole, ritmurile de creștere, coacere și maturare vor evolua în general normal în cea mai mare parte a țării, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Sub aspect termic, intervalul 2-8 septembrie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, dar instabilă, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16 — 28 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1—8 grade Celsius, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 22 — 33 grade Celsius, în cea mai mare parte a țării, iar temperatura minimă a aerului se va situa între 8 — 22 grade Celsius, în aproape toată țara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată îndeosebi în jumătatea de sud a țării și se va manifesta ploi cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și local de căderi de grindină. De asemenea, în primele zile ale perioadei, cantitățile de apă pot depăși 15 — 20 de litri/mp și izolat, 30 litri/mp.
AGERPRES/(AS — autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)

2014-09-02 12:04:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!